Упис првака

Упис првака 2024/2025.

Инстаграм

                                                                 

Пројекат



ЛЕТОПИС 2022/2023.


Моја школа


ПРОМОТИВНИ ВИДЕО


Датум и време

Powered by DaysPedia.com
Current Time in Belgrade
182320
Tue, November 7
06:23am 09:56 16:19pm

Временска прогноза


Мени

Администрација






4. micro:bit такмичење Србије

Датум: 03. Decembar 2021 15:29 Категорија: Новости

На четвртом такмичењу у програмирању који организује Британски савет, у оквиру програма „Школе за 21. век“, ђаци из београдских основних школа имали су прилику да да покажу на који начин су, уз примену микробит уређаја, решили проблеме из свог окружења.
 
Упркос пандемији и онлине настави, ученици су уз подршку својих наставника показали сналажљивост и посвећеност приликом осмишљавања и реализовања различитих иновативних пројеката. Kако би се осигурала безбедност свих учесника, процес пријаве и само такмичење одржани су онлајн. Одабрано је 12 најбољих тимова који су презентовали своје пројекте жирију.
 
Учесницима такмичења у програмирању обратили су се Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Доминик Отвеј, заменик директора мисије Британске амбасаде у Београду и Питер Браун, директор програма за Србију и Западни Балкан.

Наша школа је први пут учествовала у овом такмичењу под вођством наставнице Јелене Арсеновић. Три од четри тима наше школе су се пласирали у финале четвртог микробит такмичења Србије. То су:

Степа 1 - Александра Арсеновић 6и Мила ЛУчић 74
Степа 2 - Милан Антонијевић и Никола Јовић 53
Степа 4 - Вељко Магделинић и Михајло Влаисављевић 74

Честитамо свим учесницима, а посебно финалистима на овом изузетном успеху. Део радова можете погледати испод.
Emoji Download Iphone Emojis - Finger Pointing Down Emoji Png,Finger Emoji  Png - free transparent png images - pngaaa.com

Дан/ноћ - аутоматска регулација осветљења
Вељко Магделинић и Михајло Влаисављевић 74

Сврха пројекта и очекивани утицај на заједницу:
 
Уштеда енергије и коришћење обновљивих извора енергије је приоритет уколико желимо спречити климатске промене и смањити загађење.
Расвета је део потрошње где често имамо непотребну потрошњу која се може избећи аутомаским искључивањем осветљења и коришћењем дневне светлости. 
Kашњење на часове је честа појава, па смо осмислили систем буђења уз истовремено подизање ролетне.
Спољашње осветљење ради целу ноћ, и да бисмо избегли рад термоелектрана и загађење, користимо соларне панеле и акумулирану струју (пуњење батерија).
 Потенцијални корисници су сви власници викендица, кућа, станова.

UNESCO циљеви на које смо покушали да одговоримо:
   
    • Циљ7: Доступна и обновљива енергија
    • Циљ 12: Одговорна потрошња и производња
    • Циљ 13: Акција за климу
    • Циљ 15: Живот на Земљи
    • Циљ 3: Добро здравље
 


Енергетски ефикасна  кућа
Мила Лучић 74 и Александра Арсеновић 61


Сврха пројекта и очекивани утицај на заједницу:

Наш град је током целе године, а посебно зими, један од најзагађенијих градова на свету. Ми из Kумодража можемо да видимо ваздух изнад града. Један од разлога је прекомерна употреба фосилниг горива за грејање приватних кућа. Решили смо да осмислимо кућу као пример грејања на обновљиве изворе енергије и тиме допринесемо очувању здравља и смањењу потрошње енергије.
 
Ми не покушавамо да наметнемо технологију по сваку цену, него да је уклопимо у решења која већ постоје у природи. Kористимо природне ресурсе, орјентацију објакта, слој траве преко кровова и соларне панеле, што нашу кућу чини једниственом.
 
    • Енергетски ефикасна кућа користи, пре свега, слој траве, зеленила на крововима ради очувања енергије, задржавања топлоте зими а хладноће лети. Орјентисана је тако да просторије у којима се дуже борави су окренуте ка југу, док тераса која се користи лети је окрента ка северу.
    • За напајање електричном енергијом користи фотонапонски панел окренут ка југу, што је у раду приказано као светлећа лед диода.
    • Спољашњи микробит очитава спољашњу температуру и шаље радио сигнал микробиту унутра, који укључује грејање ако је температура испод 12 степени. Унутрашњи константно приказује спољашњу температуру у виду пахуљица или сунца,
    • Сонар детектује кретање испред гараже и преко истог спољашњег микробита шаље сигнал унутрашњем о кретању испред који се појављује на екрану у виду симбола човека ако је детектовано кретање. У осталим случајевима приказује пахуљице или сунце у зависности од температуре.

 


Станица за аутоматско заливање биљака
Милан Антонијевић И никола Јовић 53

Општа сврха нашег пројекта је допринос прехрањивању становништва и смањења сиромаштва због сушних услова, озелењавање наше планете због смањења ЦО2 и стварања кисеоника као и због успоравања климатских промена.
 
Kонкретна сврха нашег пројекта је бољи развој  биљака уједно и добијање бољих плодова као и аутоматизација овог  баштенског  посла .
 
Позитивна промена коју покушавамо да направимо је допринос прехрањивању становништва и смањења сиромаштва због сушних услова, озелењавање наше планете због смањења ЦО2 и стварања кисеоника као и због успоравања климатских промена кроз бољи развој  биљака уједно и добијање бољих плодова као и аутоматизација овог  баштенског  посла.

Циљеви одрживог развоја на које смо покушали да одговоримо су:
Циљ 1: Без сиромаштва
Циљ 2: Смањење глади
Циљ 3: Добро здравље
Циљ 11: Одрживи градови и заједнице
Циљ 13: Акција за климу
Циљ 15: Живот на Земљи