Упис првака

Упис првака 2024/2025.

Инстаграм

                                                                 

Пројекат



ЛЕТОПИС 2022/2023.


Моја школа


ПРОМОТИВНИ ВИДЕО


Датум и време

Powered by DaysPedia.com
Current Time in Belgrade
182320
Tue, November 7
06:23am 09:56 16:19pm

Временска прогноза


Мени

Администрација






Дан биодиверзитета

Датум: 24. Maj 2016 00:33 Категорија: Обавештења

Поштовани,

 

У сусрет Дану биодиверзитета, Завод за заштиту природе Србије организује догађај у циљу указивања на значај сарадње у заштити ретких и угрожених врста, као и примену Конвенције о међународној трговини ретким и угроженим врстама (CITES Конвенција), у суботу 21. маја, са почетком у 20:00 часова у Београду (Клуб Кенозоик, Цетињска 15а).

 

Овим поводом биће отворена изложба фотографија „Anima mundi“, аутора Миливоја Крвавца, са мотивима најугроженијих врста и станишта светских центара биодиверзитета, и премијерно приказан докуметарни филм „Свет у нестајању“ (режија: Марта Кадзиела). Филм је сниман у Шри Ланки током 2015-2016. године као део међународне иницијативе у сузбијању илегалне трговине дивљим врстама, у којој је испред Србије учествовао експерт Завода Миливоје Крвавац.

 

Уједињене нације су прогласиле 22. мај за Светски дан биодиверзитета у циљу ширења свести јавности о значају очувања и заштите света природе. Свест о значају заштите природе код становника наше земље последњих година значајно се мења у контексту препознавања квалитета и очуваности природе као показатеља и стандарда здраве животне средине. Свест о значају заштите природе, међутим, не прати довољно и познавање, односно, знање о карактеристикама, значају и вредностима, као ни познавање начина и метода очувања и одрживог развоја биодиверзитета. Организацијом догађаја поводом обележавања Дана биодиверзитета желимо да представимо угроженост врста илегалном трговином на глобалном нивоу,  као  и значај међународне сарадње у примени CITES Конвенција ради сузбијања ових активности. Конвенција регулише међународни  промет и трговину преко 35.000 угрожених врста врста биљака и животиња, укључујући њихове делове и деривате. Овај међународни уговор суратификовале 182 државеРепублика Србија ратификовала је CITES конвенцију2001. gодине.

Позивницу за догађај прослеђујемо Вам у прилогу

 

 

Добродошли!

 

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ СРБИЈЕ

Ученици седмог разреда (VII/4) су у пратњи наставника биологије Виолете А. Дупор присуствовали догађају , упознали Миливоја Крвавца, његове фотографије и одгледали филм „Свет у нестајању“ .